Climate Change, Food Security and Agricultural Extension in Yemen

Authors

  • Ali H. Khalil University of Manitoba
  • Shirley Thompson University of Manitoba

Abstract

Climate change is challenging the agricultural sector globally and has undermined food security in some countries. Yemen is suffering catastrophic food insecurity attributed to climate change and war. To reduce this food insecurity, agriculture extension workers must facilitate climate-smart agriculture. Of 52 agricultural extension workers who took a climate-smart survey, most (97%) extension workers had observed climatic shifts, including rising temperatures and droughts, with 81% finding climate change a major threat to agriculture. A high percentage of (77%) agricultural extension workers surveyed reported never attending training workshops on climate change issues, receiving their information from different media, including agriculture research centers (72%), subject matter specialists (67%), and social media (60%). Major barriers to climate-smart extension programs that support sustainable food production for food security in Yemen include a lack of training of programs for extension workers concerning climate change issues, low competence regarding climate change adaptation issues, insufficient number of extension workers to serve farmers, and lack of coordination between extension services and agricultural research centers. Adaptation extension work was undertaken at a moderate level by 61% of respondents, with over half (67%) complaining about having few resources for climate change adaptation programming (67%). Further programming and resources are needed for agricultural extension workers to help farmers combat climate change, food security and malnutrition in Yemen.

Keywords: agriculture extension, climate change, food security, Yemen, climate-smart agriculture, adaptation

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Changement climatique, sécurité alimentaire et vulgarisation agricole au Yémen

Résumé
Le changement climatique met à rude épreuve le secteur agricole à l’échelle mondiale, mais pour certains pays, il a des effets dévastateurs sur leur sécurité alimentaire. Le Yémen souffre d’une insécurité alimentaire catastrophique attribuée au changement climatique et à la guerre. Pour réduire cette insécurité alimentaire, les vulgarisateurs agricoles doivent faciliter une agriculture intelligente face au climat. Sur les 52 vulgarisateurs agricoles qui ont répondu à une enquête intelligente sur le climat, la plupart (97 %) des agents de vulgarisation agricole avaient observé des changements climatiques, notamment une hausse des températures et des sécheresses, et 81 % d’entre eux estimaient que le changement climatique constituait une menace majeure pour l’agriculture. Un pourcentage élevé (77 %) des vulgarisateurs agricoles interrogés ont déclaré n'avoir jamais assisté à des ateliers de formation sur les questions de changement climatique, mais avoir reçu leurs informations de différents médias, notamment des centres de recherche agricole (72 %), des spécialistes en la matière (67 %) et des médias sociaux (60 %). Les principaux obstacles aux programmes intelligents de vulgarisation face au climat qui soutiennent la production alimentaire durable pour la sécurité alimentaire au Yémen comprennent le manque de programmes de formation des agents de vulgarisation sur les questions de changement climatique, la faible compétence en matière d'adaptation au changement climatique, le nombre insuffisant d'agents de vulgarisation pour servir les agriculteurs, et le manque de coordination entre les services de vulgarisation et les centres de recherche agricole. Les travaux de vulgarisation en matière d'adaptation ont été entrepris à un niveau modéré par 61 % des personnes interrogées, dont plus de la moitié (67 %) se plaignent du manque de ressources pour les programmes d'adaptation au changement climatique (67 %). Des programmes et des ressources supplémentaires sont nécessaires pour que les agents de vulgarisation agricole puissent aider les agriculteurs à lutter contre le changement climatique, la sécurité alimentaire et la malnutrition au Yémen.

Mots-clés : vulgarisation agricole, changement climatique, sécurité alimentaire, Yémen, agriculture intelligente face au climat, adaptation

Author Biographies

Ali H. Khalil, University of Manitoba

Dr. Ali H. Khalil is a post-doc researcher with the Faculty of Environment, Earth and Resources at the University of Manitoba.

 

Shirley Thompson, University of Manitoba

Dr. Shirley Thompson is an associate professor with the Faculty of Environment, Earth, and Resources at the University of Manitoba and the principal investigator with the Mino Bimaadiziwin Partnership. 

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Published

2024-09-18