Farmers’ Behavior and Innovations’ Adoption Processes in Rural Sahel: Case of Supplemental Irrigation from Farm Ponds in Burkina Faso

Authors

  • Rahim OUEDRAOGO CIRAD
  • Marielle Montginoul
  • Bruno Barbier

Abstract

Since 2012, development actors have promoted supplemental irrigation from farm ponds to cope with rainfall variability in Burkina Faso, but few farmers have adopted the innovation. Although harvesting runoff water in ponds is an old practice in Sahelian Burkina Faso, farmers were not accustomed to irrigating crops with stored rainwater. In the context of low adoption rates of innovation, it is useful to understand the behavior and profile of those who do adopt innovations. This article analyzes farmers’ adoption processes by focusing on their socio-economic characteristics and on stakeholders’ social representations of the innovation. We conducted field surveys of 18 institutional actors and 33 adopters. Our results showed that farmers have favorable attitudes towards adoption and that institutional actors help strengthen these intentions by influencing farmers’ social norms and capacities to act, but that the farmers’ perceptions of difficulties, risk, and social norms prevent them from adopting. As supplemental irrigation from farm ponds is a labor-intensive innovation, farmers who cannot call on community labor or hire seasonal workers are limited in their adoption of the innovation. In addition, the fear of being subjected to mockery by members of the community or the fear of losing social prestige is a social norm that may limit the adoption of the innovation. We characterized the profile of adopters, who mainly have a low income but a high social status that allows them to receive support from policy-makers. Farmers have a preference for growing cash crops rather than subsistence crops the latter being the goal of most institutional actors. Our study showed that farmers’ preferences and perceptions of social norms, as well as the characteristics of innovations, are important as socio-economic and technical factors in farmers’ adoption processes.

Keywords: adoption processes, farmers, innovation adoption, institutions, social representation

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Comportement des agriculteurs et processus d’adoption d'innovations dans le Sahel : cas de l’irrigation de complément à partir d’étangs agricoles au Burkina Faso

Résumé
Depuis 2012, les acteurs du développement ont encouragé l’irrigation de complément à partir des étangs agricoles pour faire face à la variabilité des précipitations au Burkina Faso, mais peu d’agriculteurs ont adopté cette innovation. Bien que la récupération des eaux de ruissellement dans des étangs soit une pratique ancienne dans la région sahélienne du Burkina Faso, les agriculteurs n'étaient pas habitués à irriguer les cultures avec l'eau de pluie stockée. Dans ce contexte de faibles taux d’adoption de l’innovation, il est utile de comprendre le comportement et le profil de ceux qui adoptent. Cet article analyse les processus d’adoption des agriculteurs en se concentrant sur leurs caractéristiques socio-économiques et sur les représentations sociales de l’innovation des acteurs. Nous avons mené des enquêtes de terrain auprès de 18 acteurs institutionnels et 33 adoptants. Nos résultats ont montré que les agriculteurs ont des attitudes favorables à l’adoption et que les acteurs institutionnels contribuent à renforcer ces intentions en influençant les normes sociales et les capacités d’action des agriculteurs, mais que les perceptions des agriculteurs quant aux difficultés, aux risques et aux normes sociales les empêchent d’adopter. L’irrigation de complément à partir des étangs agricoles étant une innovation à forte intensité de main d’oeuvre, les agriculteurs qui ne peuvent pas faire appel à la main d’oeuvre communautaire ou embaucher des travailleurs saisonniers sont limités dans leur adoption de l’innovation. De plus, la peur de faire face à la raillerie des membres de la communauté ou la peur de perdre son prestige social est une norme sociale qui peut limiter l’adoption de l’innovation. Nous avons caractérisé le profil des adoptants, qui ont pour la plupart de faibles revenus mais un statut social élevé leur permettant de bénéficier du soutien des décideurs politiques. Les agriculteurs préfèrent cultiver des cultures de rente plutôt que des cultures de subsistance, ces dernières étant l’objectif de la plupart des acteurs institutionnels. Notre étude a montré que les préférences des agriculteurs et leurs perceptions des normes sociales, ainsi que des caractéristiques des innovations, sont aussi importantes que les facteurs socio-économiques et techniques dans leurs processus d’adoption.

Mots-clés : adoption d'innovations, agriculteurs, institutions, processus d'adoption, représentation sociale

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Published

2024-05-21