Scaling up ‘Local’ in School Food Programs: exploring intermediated farm-to-school procurement in Ontario

Authors

  • Amberley T. Ruetz University of Saskatchewan
  • John Smithers University of Guelph

Abstract

In North America, farm-to-school (F2S) initiatives that link farms directly with schools have been cited to have the potential to provide a substantial boost to the agri-food sector, especially local and regional rural economies. Limited human resources, food processing and distribution infrastructure, however, have made these direct purchasing arrangements challenging. In Ontario, Canada, a similar
decentralized school food procurement model predominates, where volunteers are responsible for purchasing, transporting, and preparing meals for schools individually. One alternative is intermediated F2S food procurement, a regional value chain approach to local food procurement that enrolls additional actors between farm and school. In attempting to quantify the economic activity associated with F2S, many analyses have focused on the direct F2S model or have not specified the delivery mechanism. This paper reports on an intermediated approach  coordinated by non-profit organizations (NPOs) in Ontario, Canada, that seeks to model the desired benefits of F2S approaches, but at a regional scale. Attention is given to both the organizational or ‘architectural’ features of such programs and to the level of economic activity such programs produce. Primary purchasing data from two NPO-intermediated F2S programs (n=611 schools)—one in Southwestern Ontario and one in Northern Ontario—and three non-intermediated or
‘decentralized’ programs were used to examine the types, quantities, and provenance of fruit and vegetables purchased in 2019 (pre-pandemic) and identify possibilities for and the supports required to expand local procurement of fresh fruits and vegetables by Ontario schools. The intermediated F2S model procured an average of 37% of Ontario-grown food across all purchases in the study time period compared to the average of 19% by the comparator decentralized schools, providing preliminary evidence of the potential value of NPO-intermediated F2S models.


Keywords: school meals; local food; food supply chains; public procurement;
public sector catering

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Mise à l’échelle « locale » dans les programmes alimentaires scolaires : exploration de l’approvisionnement intermédié de la ferme à l’école en Ontario

Résumé
En Amérique du Nord, les initiatives de la ferme à l’école (F2S) qui relient directement les fermes aux écoles ont été citées comme ayant le potentiel de donner un coup de pouce substantiel au secteur agroalimentaire, en particulier aux économies rurales locales et
régionales. Toutefois, les ressources humaines limitées, la transformation des aliments et l’infrastructure de distribution ont rendu ces accords d’achat direct difficiles. En Ontario, au Canada, un modèle similaire d’approvisionnement en aliments scolaires décentralisés prédomine, où les bénévoles sont responsables de l’achat, du transport et de la préparation des repas pour les écoles individuellement. Une alternative est l’approvisionnement alimentaire intermédié F2S, une approche de chaîne de valeur
régionale pour l’approvisionnement alimentaire local qui inscrit des acteurs supplémentaires entre la ferme et l’école. En tentant de quantifier l’activité économique associée à la F2S, de nombreuses analyses se sont concentrées sur le modèle F2S direct ou n’ont pas spécifié le mécanisme de livraison. Cet article rend compte d’une approche intermédiée coordonnée par des organismes à but non lucratif (OBNL) en Ontario, au Canada, qui cherche à modéliser les avantages souhaités des approches F2S, mais à l’échelle régionale. Une attention particulière est accordée à la fois aux caractéristiques organisationnelles ou « architecturales » de tels programmes et au niveau d’activité économique qu’ils produisent. Les données sur les achats primaires de deux programmes F2S intermédiés par des OBNL (n = 611 écoles), une dans le Sud-Ouest de l’Ontario et une dans le Nord de l’Ontario, et de trois programmes non intermédiés ou « décentralisés » ont été utilisées pour examiner les types, les quantités et la provenance des fruits et légumes achetés en 2019 (avant la pandémie) et déterminer les possibilités et les soutiens requis pour accroître l’approvisionnement local en fruits et légumes frais par les écoles de l’Ontario. Le modèle F2S intermédié a permis d’acheter en moyenne 37 % des aliments cultivés en Ontario pour tous les achats au cours de la période étudiée, comparativement à la moyenne de 19 % pour les écoles décentralisées de comparaison,
ce qui fournit des preuves préliminaires de la valeur potentielle des modèles F2S intermédiés par les OBNL.


Mots-clés : repas scolaires; nourriture locale; les chaînes d’approvisionnement alimentaire; les marchés publics; restauration du secteur public

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Published

2023-06-23