Critical Thinking for Sustainable Development at the Creemore 100 Mile Store

Authors

  • Heather Mair University of Waterloo
  • Jennifer Sumner University of Toronto

Abstract

Understanding how we can best respond to the United Nations’ Sustainable Development Goals requires a consideration of cases that strive, at least in part, to embody critical thinking and to challenge dominant power relations. The paper reports on a study with women involved with the 100 Mile Store in Creemore, Ontario, Canada, which sells predominantly locally sourced, organic, and fair-trade products to tourists and residents. We explored the origins of the store as well as participants’ involvement and perceptions of its transformative impact. Key findings include an understanding of how the store began as a women-only enterprise, which can be viewed as an effort to resist neo-liberal and patriarchal business models. We also gained insights into what participants described as a growing critical awareness about the impacts of industrialized food systems and issues of environmental and community sustainability, as well as a desire to develop and support alternatives. Importantly, participants engaged in critical thinking when they supported and challenged the store’s ability to address these issues in a meaningful way. We discuss the implications by engaging Epp’s (2016) notion of incremental radicalism and identify lessons for better understanding how locally-driven sustainable development initiatives can inspire more opportunities to meet the Sustainable Development Goals. Keywords: local food, radical incrementalism, rural women, food patriotism, SDGs Canada ____________________________ Pensée critique pour le développement durable au magasin 100 Mile de Creemore Pour comprendre comment nous pouvons le mieux répondre aux objectifs de développement durable des Nations Unies, nous devons examiner les cas qui s’efforcent, au moins en partie, d’incarner la pensée critique et de remettre en question les relations de pouvoir dominantes. Cet article rend compte d'une étude auprès de femmes impliquées dans le 100 Mile Store à Creemore, en Ontario, au Canada, qui vend principalement des produits locaux, biologiques et équitables aux touristes et aux résidents. Nous avons exploré les origines du magasin ainsi que l'implication et la perception des participants de son impact transformateur. Les principales conclusions comprennent une compréhension de la façon dont le magasin a commencé comme une entreprise réservée aux femmes, ce qui peut être perçu comme un effort pour résister aux modèles commerciaux néolibéraux et patriarcaux. Nous avons également acquis un aperçu de ce que les participants ont décrit comme une prise de conscience critique croissante des impacts des systèmes alimentaires industrialisés et des questions de durabilité environnementale et communautaire, ainsi que le désir de développer et de soutenir des alternatives. Il est important de noter que les participants ont adopté une pensée critique lorsqu'ils ont soutenu et contesté la capacité du magasin à résoudre ces problèmes de manière significative. Nous discutons des implications en engageant le concept de Epp (2016) de radicalisme incrémental et en comprenant les leçons pour mieux comprendre comment les initiatives de développement durable conduites localement peuvent inspirer plus d'opportunités pour atteindre les objectifs de développement durable. Mots-clés: alimentation locale, incrémentalisme radical, femmes rurales, patriotisme alimentaire, ODD Canada

Author Biographies

Heather Mair, University of Waterloo

Heather Mair is a Professor in the Department of Recreation and Leisure Studies at the University of Waterloo. Her work includes critical investigations of the role of leisure, sport, and tourism in rural Canada. Recent examples of Professor Mair’s include exploring the role of curling clubs in rural Canadian life as well as considering the impact of using media and tourism as mechanisms for rural development and revitalization.

Jennifer Sumner, University of Toronto

Jennifer Sumner teaches in the Adult Education and Community Development Program at OISE/University of Toronto. She is the author of Sustainability and the Civil Commons: Rural Communities in the Age of Globalization (University of Toronto Press, 2007), editor of Learning, Food and Sustainability: Sites for Resistance and Change (Palgrave-Macmillan, 2016) and co-editor of Critical Perspectives in Food Studies (Oxford University Press, 2017).

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Published

2019-09-11