Leveraging Shared Interests to Advance Sustainable Food Safety Systems in Cambodia

Karen LeGrand, Buntong Borarin, Chuong Thort, Gerald David Miller, Kong Thong, Cary Trexler, Glenn M Young

Abstract


In many Low-Medium Income Countries (LMIC), smallholder farmer access to consumer-driven markets is limited by lack of knowledge, capital, appropriate technology and technical training. While technical innovations and new techniques can improve the quality, quantity and safety of agricultural products for the market, adoption of new technologies and practices by smallholder farmers is often hindered by additional social and logistical constraints. To address the wide range of problems experienced by smallholder farmers seeking a higher standard of living, both natural science and social science solutions are required. This pilot study describes a mechanism for overcoming multiple constraints smallholder farmers face when attempting to change their agricultural practices. Community-driven savings programs were organized around the shared interests of individuals involved in various aspects of the agricultural supply chain in six villages in Cambodia. These Shared Interest Savings Groups (SISGs) were initially designed to help members learn to (a) amass lump sums of capital for investments in agriculture, and once operational also served as an organizing platform to (b) collectively identify problems and test solutions, and (c) provide funding for early scaling of appropriate agricultural technologies. This case study proposes an innovative model for effectively mitigating multiple constraints that typically hinder LMIC agricultural advancements. The participatory, social learning SISG model is therefore a promising soft technology that warrants further testing at a larger scale to validate these findings.

Keywords: participatory research; social learning; shared interest savings group; smallholder farmers; value chain; technology adaptation

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Exploitation des Intérêts Communs pour un Système Avancé et Durable de Sécurité des Aliments au Cambodge

Résumé
Dans beaucoup de pays à faible et moyen revenu (PFMR), l'accès d'un petit exploitant aux marchés de consommateurs est limité par le manque de savoir, de capital, de technologies appropriées et de formation technique. Alors que les innovations techniques et que les nouvelles techniques peuvent améliorer la qualité, la quantité et la sécurité des produits agricoles pour le marché, l'adoption de nouvelles technologies et de pratiques par les petits exploitants est souvent gênée par des contraintes sociales et logistiques additionnelles. Pour répondre à la large gamme des problèmes vécus par les petits exploitants cherchant à atteindre un niveau de vie plus élevé, les solutions des sciences naturelles ainsi que celles des sciences sociales sont requises. Cette étude pilote décrit un mécanisme pour surmonter de multiples contraintes auxquelles les petits exploitants font face lorsqu'ils essaient de changer de pratiques agricoles. Les programmes d'épargne communautaire ont été organisés autour d'intérêts communs d'individus impliqués dans plusieurs aspects de la chaîne d'approvisionnement agricole dans six villages du Cambodge. Ces Groupes d'Intérêt Commun dans l'Épargne (SISGs en anglais) ont été initialement créés pour aider les membres à apprendre à (a) amasser des montants forfaitaires de capital pour investir dans l'agriculture et, une fois opérationnels, ont servi de plateforme organisationnelle pour (b) identifier les problèmes collectivement et tester des solutions ainsi que (c) fournir des subventions pour une mise à l'échelle anticipée de technologies agricoles appropriées. Cette étude de cas propose un modèle innovant contre les multiples contraintes aggravantes et qui retardent généralement l'avancée agricole des PMFR. Le processus participatif, l'apprentissage social du modèle SISG est par conséquent une technologie douce prometteuse qui justifie de plus amples analyses à plus grande échelle pour valider ces résultats.

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