Diversified Farms as Models of Circular Agrifood: A Case Study

Authors

  • Victoria Soldevila Economics Department, Universitat Rovira i Virgili, Spain
  • Lourdes Viladomiu Universitat Autònoma de Barcelona
  • Jordi Rosell Universitat Autònoma de Barcelona
  • Karen Hoberg Consultant

Abstract

Circular economy (CE) has gained prominence in academic research in recent years. Case studies in circular economy have proven to be a useful way to learn about the main barriers and facilitators to implementing circular economy practices. Nevertheless, most of them are based on the manufacturing and energy sectors and technological solutions that are needed to achieve circularity. However, our paper presents the concept of circular economy applied to a diversified farm model. The aim is to discuss to what extent this model meets the circularity criteria that are promoted by the institutions, as well as the factors that favour and slow down the implementation of circularity in this type of farm. The case study analyzed is a family farm which has been making an innovative proposal for diversification in different links of the agri-food chain to "closing circles."

Keywords: circular agri-food, family farming, diversified farms, “masia”, case study

_____________________________________ 

Les fermes diversifiées comme modèles d’agroalimentaire circulaire : une étude de cas

Résumé
L’économie circulaire (EC) a pris de l’importance dans la recherche universitaire ces dernières années. Les études de cas sur l’économie circulaire se sont révélées être un moyen utile de connaître les principaux obstacles et facilitateurs à la mise en oeuvre de pratiques d’économie circulaire. Néanmoins, la plupart d’entre eux s’appuient sur les secteurs manufacturier et énergétique et sur les solutions technologiques nécessaires pour parvenir à la circularité. Cependant, notre article présente le concept d’économie circulaire appliqué à un modèle agricole diversifié. L'objectif est de discuter dans quelle mesure ce modèle répond aux critères de circularité promus par les institutions, ainsi que les facteurs qui favorisent et ralentissent la mise en oeuvre de la circularité dans ce type d'exploitation agricole. L'étude de cas analysée est une exploitation agricole familiale qui a fait une proposition innovante de diversification dans différents maillons de la chaîne agroalimentaire pour « fermer les cercles ».


Mots clés : agroalimentaire circulaire, agriculture familiale, exploitations diversifiées, « masia », étude de cas

Author Biography

Victoria Soldevila, Economics Department, Universitat Rovira i Virgili, Spain

Dr. Soldevila is an assistant professor of Economics at the Universitat Rovira i Virgili, in Reus, Spain.

Downloads

Published

2024-09-18